Tällä sivustolla kerrotaan miten

saimme koko Suomen puhumaan koodaripulasta
ja sen yhdestä ratkaisusta

saimme Suomen nuoret pohtimaan
ammatinvalintakysymyksiään täysin uusiksi

pelkkiä digikanavia ja PR:ää hyödyntäen.

Tavoite

Supercell oli lanseeraamassa Suomeen Pohjoismaiden ensimmäistä École 42 -konseptiin pohjautuvaa koodauskoulua. Koululla vastattaisiin muuttuvan työelämän haasteisiin ja tuotaisiin työmarkkinoille monipuolisista taustoista tulevia, taitavia koodareita.

Korkeakoulutasoisen koulun opinto-ohjelma poikkeaa täysin totutusta: opettajia, luokkia tai kirjoja ei ole, vaan oppilaat oppivat yhdessä projekteja tekemällä. Suomalaisille vieraan koulutuskonseptin lanseeraus vaatisi herkkyyttä ja yhteiskunnallista tarkkanäköisyyttä, jotta sen sidosryhmät päättäjistä potentiaalisiin opiskelijoihin ja heidän vanhempiinsa saataisi vakuutettua Hive Helsingin tarjoamista mahdollisuuksista.

Lanseerauksen tavoite oli paitsi herättää yhteiskunnallista keskustelua koodaripulasta, houkutella digikanavissa ydinkohderyhmä (18‑30‑vuotiaat) koodausuralle ja saada Hive Helsinkiin 2 000 mahdollisimman erilaista hakijaa ensimmäisen vuoden aikana.

Näkemys

Suomi tarvitsi koodareita, mutta ei välttämättä tiennyt siitä. Hive Helsinki haluttiin lanseerata hankkeelle suotuisassa mielipideilmastossa. École 42 -konseptin tarjoamat ketterät ratkaisut toisivat sujuvuutta koulutuksen ja työelämän välille.

Mikäli työelämää vaivaavasta koodaripulasta kiinnostuttaisiin julkisessa keskustelussa, voitaisiin Hive Helsinki esitellä kaivattuna ratkaisuna kansalliseen ongelmaan. Myös moni tulevaisuuden tähtikoodari oli vielä autuaan tietämätön siitä, millaista työtä koodaaminen oikeasti on ja miksi juuri heillä olisi erinomaiset lähtökohdat kehittyä maailmanluokan koodareiksi. Markkinointiviestintä päätettiin keskittää täysin ansaittuun mediaan ja digikanaviin - sinne minne koodi parhaiten ulottuu.

Vaihe 1: Keskustelun luominen

Lanseeraus toteutettiin kolmessa vaiheessa. Työmarkkinoita vaivaavaan koodaripulaan kiinnitettiin huomiota jo hyvissä ajoin ennen Slushissa tapahtuvaa julkistusta.

Syksyllä Supercellin Ilkka Paananen ja vaikuttava joukko yritysjohtajia ja päättäjiä julkistivat Helsingin Sanomissa mielipidekirjoituksen, jolla he nostivat koodarivajeen näkyväksi osaksi julkista keskustelua.

Aihe nousi Suomi-Twitterin yhdeksi puhutuimmista teemoista ja Helsingin Sanomien mielipideosasto tukkoutui useiksi viikoiksi vastineiksi alkuperäiseen kirjoitukseen.

Vaihe 2: Hive Helsinki julki

Hive Helsinki julkistettiin Slushin Founder Stage -lavalla joulukuussa 2018 vastauksena syksyn aikana velloneeseen suureen koodarikeskusteluun. Samaan aikaan ansaitussa mediassa ja Hive Helsingin omissa kanavissa nostettiin esille koulun ainutlaatuisia ominaisuuksia korostavia sisältöjä muun muassa vaikuttavan brändifilmin muodossa.

Laajan yleisön lisäksi koulun potentiaalisille opiskelijoille suunnatut viestit tukivat mediasisältöjä sosiaalisessa mediassa niin koulun omissa kuin vaikuttajienkin kanavissa. Valitsimme influencereiksi aiheeseen sopivimmat kandidaatit: Sita Salmisen ja Justimuksen. Heillä kaikilla oli omakohtaisia kokemuksia liittyen koodaukseen ammatinvalintakysymyksenä.

Influencereiden videot toimivat äärimmäisen hyvin ja herättivät ydinkohderyhmän keskustelemaan koodauksesta ja Hive Helsingistä. Videot roikkuivat pitkään Suomen Youtuben trendaavien listoilla.

Vaihe 3: Haku aukeaa

Ennen haun käynnistymistä, perjantaina 11.1.,
Hive Helsinki julkisti luopuvansa 30 vuoden yläikärajasta. Lehdet ja sosiaalinen media tarttuivat välittömästi uutiseen. Uutinen haun alkamisesta tavoitti suomalaiset naistenlehdissä (MeNaiset), laajalevikkisissä päivälehdissä (Helsingin Sanomat, Iltasanomat) ja talousmedioissa (MarMai, Tivi).

Hakupäivän aamuna 15.1., Hive Helsingin rehtori Minna Kivihalme oli Ylen Aamu-tv:n vieraana puhumassa Hiven ainutlaatuisesta kolmivaiheisesta hakuprosessista.

I SCREAMED FROM HAPPINESS & I CRIED
cause of passing to the 2nd stage of @HiveHelsinki
admission! I think i am coding my future <3"

Joasia @joasianow 16.1.2019

Hiven koe on elämäni hauskin pääsykoe."

Antti Karjalaisen kolumni Ilta-Sanomat 18.1.2019

HIVE SOSIAALISESSA MEDIASSA

JUSTIMUS FILMS:
Opinto-ohjaaja

248K katsojaa
1 190 kommenttia

Siis kerranki kaupallinen yhteistyö joka on oikeesti viihdyttävä ja iski muhun täysin! En tienny tästä aiemmin mutta nyt kyllä menee ehdottomasti yhdeksi hakuvaihtoehdoksi.

SITA SALMINEN
49K katsojaa
179 kommenttia

Tosi mielenkiintoinen tuo koulu, kiitos kun kerroit! Taitaa oikeasti mennä yhdeksi varavaihtoehdoksi, jos tänä vuonna ei lääkikseen ovet
aukea 👩🏼‍⚕️

Tulokset

Syksyn 2018 aikana Hive Helsinki hallitsi julkista keskustelua kolmeen otteeseen. Koodaus nostettiin lähes kaikille suomalaisille relevantiksi puheenaiheeksi. Koodauksen mielikuvaa houkuttelevana uravalintana laajennettiin entistä suuremmalle kohderyhmälle.

Joulukuinen Slush-lanseeraus oli onnistunut uuden brändin, koulutusmuodon ja yhteiskunnallisen hankkeen esittely, jonka huomioivat niin kotimaiset kuin kansainväliset mediat sekä aiheesta innostunut laajempi yleisö.

Tekijät

Markkinointiviestintä: MILTTON

Asiakkuusjohtaja: Joni Räikkönen
Johtaja, ansaittu media: Ville Blåfield
Creative Director: Mikko Hakkarainen
Lead Creative, Art Director: Elina Niemistö
Lead Creative, Copywriter: Maria Kuorikoski
Johtaja, vaikuttajaviestintä: Marina Lampinen
Strategi: Hanna Lemmetti, Julius Kontiola
Head of Strategy: Sampo Axelsson
Tuottaja: Juuli Laitinen, Tanja Ijäs
Apulaistuottaja: Inka Kosonen
Graafinen suunnittelija: Ella Antila, Mikael Heikkanen
Viestinnän suunnittelija: Sylvie Daoud, Anna Hiltunen, Reetta Wallén
Johtaja, marketing performance: Tommi Pasanen
Suunnittelija, marketing performance: Jari Setälä
Johtaja, tutkimus: Markus Wikholm
Sosiaalisen median asiantuntija: Mihail Donchev

Influencer-toimisto: Troot Network

Projektipäällikkö: Nina Leskinen
Asiakkuusjohtaja: Tony Stepanow
Sita Salminen
Sami Harmaala / Justimusfilms
Juho Nummela / Justimusfilms
Joose Kääriäinen / Justimusfilms

Insight & Brändäys: KUUDES

Strategist: Jari Danielsson
Art Director, Senior Designer: Tony Eräpuro
Design Director: Janne Kupiainen
Digital Designer: Oona Luostarinen
Concept Designer, Copywriter: Mikko Mäkinen
Senior Service Designer: Susanna Ollila
Account Manager: Sonja Söderholm
Creative Director: Piëtke Visser
Kuvittaja: Janne Iivonen

Videosisältö: Balansia Films

Videosisältö: Balansia Films
Ohjaaja: Ville Vierikko
Tuottaja: Swati Goyal
Kuvaaja: Patrik Sundberg
Äänisuunnittelija: Juha Potka
Leikkaaja: Terjo Aaltonen ja Ville Vierikko
Äänittäjä: Henry Kahlman
Valaisija: Marko Sinkkonen

Verkkosivun tuotanto:

Siili Solutions

Brändifilmin tuotanto: B-Reel Films

Tuotantoyhtiö: BRF/B-Reel Films
Ohjaaja: Magnus Härdner
DP: Simon Rudholm
Tuottaja: Kith Kättström
Musiikki: Max Kiusalaas
Post: Johan Wiman, Ted Söderberg
Helsinki service production: Katja Jokinen / Grillifilms

Asiakkaan edustajat

Minna Kivihalme / Hive Helsinki
Linda Liukas / Hive Helsinki
Markku Ignatius / Hive Helsinki
Drussila Hollanda / Supercell
Linda Åström / Supercell